tiistai 23. lokakuuta 2012

Talvinen mekko





Virkkasin vastaavanlaisen mekon kuin viime talvena. Nyt vain isommassa koossa.

Lankana käytin Novitan Keloa ja tällä kertaa virkkasin koukulla nro 8, edellisessä taisi olla koko 10.
Tämänkin mekon tein ihan omasta päästä, eli muuta ohjetta ei ollut kuin hatara muistikuva pienemmän mekon virkkauksesta. Yritin kuitenkin laittaa tällä kertaa jotain ohjetta ylös työn edetessä, jotta seuraavilla kerroilla ei tarvitsisi aloittaa taas ihan alusta silmukkamäärien ja muiden pohtimisen kanssa.

Tämä mekko on ehkä lähimpänä kokoa 74. Mekko on malliltaan kapea, joten luulen, että tämä samainen mekko olisi myös aivan passelin näköinen 68-kokoa käyttävälle.

Tässäpä nämä huolellisesti tehdyt muistiinpanoni. Lupaan kirjoittaa  puhtaaksi ja lisätä muutaman selventävän lauseen jahka kerkeän.




Tässä vähän ohjetta, miten tällaisen mekon saa aikaseksi. Laskeskelin myös pienemmästä mekosta silmukoita ja huomasinpa että virkkauskäsialani vaihtelee melko lailla. Vaikka pienempi mekko on selvästi pienempi kuin isompi versio, on siinä kuitenkin enemmän silmukoita kuin isommassa mekossa. Pienessä mekossa käsialani on siis ollut tiukkaa ja isommassa mekossa reilusti löysää. 
Jos joku tämän ohjeen perusteella kokeilee itse virkata vastaavanlaista mekkoa, kannattaa valita oman käsialan mukaan tuo ohje ja siitä sitten muokata samoissa mittasuhteissa ohje haluttuun kokoon.

En ole näitä ohjeita mitenkään testannut, joten en voi luvata että toimivat juuri sellaisinaan. Jos joku kuitenkin rohkenee kokeilla ohjeita, otan mielelläni vastaan sitten kommenttia, miten ohje toimi / mitä kannattaa muokata.


Talvinen mekko
n. koko 74 tai (56-62)

Virkkaa uusi silmukka aina edellisen kerroksen silmukan takareunaan, jolloin mekosta ei tule niin paksu ja jäykkä. Takareunaan virkkaamalla syntyy myös mekon "raitakuvio".

Sulje kerrokset, eli virkkaa kerroksen viimeinen silmukka ensimmäiseen silmukkaan kiinni, aina kiinteällä ketjusilmukalla. 

1.krs : Virkkaa 80 (110) ketjusilmukkaa ja sulje renkaaksi kiinteällä ketjusilmukalla. Helman alareunan ympärysmitta noin 83 cm (67 cm)

2.krs: Virkkaa jokaiseen silmukkaan kiinteä ketjusilmukka, sulje kerros kiinteällä ketjusilmukalla.

3.krs: Virkkaa ensin kaksi ketjusilmukkaa (korvaavat puolipylvään) ja kaikkiin muihin edellisen kerroksen silmukoihin (takareunaan) puolipylväs. Sulje kerros kiinteällä ketjusilmukalla.

4.krs: Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa ja 7(2) puolipylvästä. Virkkaa sitten  kaksi seuraavaa silmukkaa (siis kerroksen 9. ja 10. (4. ja 5.) silmukka) yhteen puolipylvääksi (Täältä, sivulta 13, kohdasta 1/2p-kavennus, voit katsoa ohjetta). Virkkaa kerros loppuun puolipylväitä, niin että virkkaat aina joka 9. ja 10. (joka 4. ja 5.) silmukan yhteen. Sulje kerros.

5.krs: Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros loppuun puolipylväitä niin, että virkkaat joka 2. ja 3.(3. ja 4.) silmukan yhteen. Sulje kerros.

6.krs: Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros loppuun puolipylväitä niin, että virkkaat joka 3. ja 4.(5. ja 6.) silmukan yhteen. Sulje kerros.

Tässä vaiheessa kannattaa sovittaa mekon alkua tulevalle käyttäjälle. Jos mekko tuntuu olevan väljä ja pyörivän vatsan ja rinnan ympärillä, tee seuraavat kerrokset tiukahkolla käsialalla. Jos helman yläreunan ympärysmitta tuntuu juuri sopivalta, virkkaa seuraavat kerrokset löyhästi, jotta mekon ympärysmitta ei pienene.

7-8. krs: Virkkaa koko kerros kiinteää ketjusilmukkaa. Sulje myös nämä kerrokset kiinteällä ketjusilmukalla.

Minun mekkojen helman yläreunan ympärysmitat ovat 53,5 cm ja 48,5 cm.

9. - 21. krs: Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa ja loput kerroksen silmukoista puolipylväitä. Sulje kerros kiinteällä ketjusilmukalla.

21. kerroksen jälkeen mekon pituus helman alareunasta mitattuna  n. 33 cm (21 cm).

22. (23.) kerroksessa tehdään napinlävet. Mitoita napinävet käyttämiesi nappien mukaan. Jos käsialasi on löysää, napinläpejä ei tarvitse välttämättä tehdä ollenkaan (edes isoille napeille).
55
22. krs: Virkkaa 2  kiinteää ketjusilmukkaa ja 1  kiinteä silmukka. Virkkaa sitten  2 ketjusilmukkaa  ja kiinnitä "ketju"  puolipylväällä 3. silmukkaan kiinteästä silmukasta lukien (siis 2 silmukkaa jää väliin).  Virkkaa 7  puolipylvästä, 2 ketjusilmukkaa ja kiinnitä "ketju" kiinteällä silmukalla 3. silmukkaan viimeisestä puolipylväästä lukien (2 silmukkaa väliin). Virkkaa 4  kiinteää ketjusilmukkaa, 1  kiinteä silmukka, 12  puolipylvästä, 1  kiinteä silmukka ja 2  kiinteää ketjusilmukkaa.                                                                                                                      

(22.krs: Virkkaa 4 kiinteää ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka, 17 puolipylvästä, 1 kiinteä silmukka, 8 kiinteää ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka, 18 puolipylvästä, 1 kiinteä silmukka ja 4 kiinteää ketjusilmukkaa.)

23.krs: Virkkaa 3 kiinteää ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka, 10 puolipylvästä, 1 kiinteä silmukka, 6 kiinteää ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka, 10 puolipylvästä, 1 kiinteä silmukka ja 3 kiinteää ketjusilmukkaa.

(23.krs: Virkkaa  5 kiinteää ketjusilmukkaa ja 1 kiinteä silmukka. Virkkaa sitten 2 ketjusilmukkaa ja kiinnitä "ketju" puolipylväällä 3. silmukkaan kiinteästä silmukasta lukien (siis 2 silmukkaa jää väliin). Virkkaa 10 puolipylvästä, 2 ketjusilmukkaa ja kiinnitä "ketju" kiinteällä silmukalla 3. silmukkaan viimeisestä puolipylväästä lukien (2 silmukkaa väliin). Virkkaa 10 kiinteää ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka, 16 puolipylvästä, 1 kiinteä silmukka ja 5 kiinteää ketjusilmukkaa.)

24.krs. Virkkaa koko kerros kiinteitä ketjusilmukoita. Päättele.   

(24. krs: Virkkaa 6 kiinteää ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka, 13 puolipylvästä, 1 kiinteä silmukka, 12 kiinteää ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka, 14 puolipylvästä, 1 kiinteä silmukka ja 6 kiinteää ketjusilmukkaa.)

(25. krs: Virkkaa koko kerros kiinteitä ketjusilmukoita. Päättele.)

Olkaimet:

Valitse / sovita olkaimille sopiva kiinnityskohta mekon takaa. Tarkista, että olkaimet tulevat symmetrisesti: Kun mekkoa katsoo takaapäin ja taittaa mekon keskeltä kahtia, tulee keskikohdan molemmille puolille jäädä  saman verran silmukoita ennen olkaimen alkukohtaa. Minulla  jäi takakappaleen keskikohdan molemmille puolille 1,5 (4) silmukkaa.

1. krs.: Virkkaa valitsemaasi aloituskohtaan  (mekkoon kiinni) 2 ketjusilmukkaa. Virkkaa viereiseen mekon silmukkaan 1 (2) puolipylväs.

2.krs. : Virkkaa 2 ketjusilmukkaa ja 1 (2) puolipylväs.

Jatka näin, kunnes olkain on sopivan mittainen (sovita!), n. 23 cm (21 cm).

Älä huolestu, vaikka olkain näyttäisikin tässä vaiheessa kummaliselta tai epäsiistiltä.

Kun olkain on sopivan mittainen, kierrä koko olkain oikealta (siis ei nurjalta) puolelta kiinteillä ketjusilmukoilla, jolloin olkaimen ilme siisteytyy.

Ompele nappi olkaimen toiseen päähän kiinni.

Tee toinen olkain vastaavasti.

maanantai 15. lokakuuta 2012

Syksyn suosikit


Tänä syksynä olen ollut täysin lamaantunut blogin aihepiiriin kuuluvien puuhastelujen suhteen.

Kaksi viikkoa sitten saimme kuin saimmekin käytyä puolukassa keräämässä muutaman marjan talven varalle.   Tuoreiden puolukoiden innoittamana raotin nukkuvan koiran tavoin hieman toista silmääni ja mietin, josko sitä sittenkin jaksaisi herätä puuhastelemaan ja vaikka leipoisi jotain. 

Koska tiesin puolukoiden ja kinuskin olevan pettämätön yhdistelmä, pyysin miestäni tuomaan kaupasta kuohukermaa kinuskia varten. Tyytyväisenä ja innokkaana nostin miehen kiikuttamat kermapurkit jääkaappiin odottamaan leivontahetkeä, mutta kappas kummaa kun tuo raollaan ollut silmä lupsahtikin takaisin kiinni. Unia jatkettiin ja kermat unohtuivat.

Mutta arvatkaapas, mikä sai tämän tytön heräämään monen kuukauden unesta ja hyppäämään salamana pystyyn. Ei mikään muu kuin pihi luonne. Yksinkertaista.

Tässä eräänä päivänä vieläkin horroksessa olevana etsin jääkaapista itselleni suuhunpantavaa, kun huomasin kermapurkit ja ohimennen aioin vilaista purkkien päiväysmerkinnät. Ei jäänyt vilaisu ohimeneväksi vaan kääntyi pitkäksi tuijotukseksi. Kermathan olivat hyvää vauhtia menossa vanhoiksi, parasta ennen -päiväys kolkutti jo ovella. Kyllä tuli tossuihin vipinää ja alkoi vispilä heilua. Kun olisi voinut menettää ainakin kaksi euroa ja olisi vielä jäänyt syksyn suosikkimuffinssit maistamatta.

Vaikka jonkin verran on tuo piheyskin laantunut ensimmäisistä opiskeluvuosista. Silloin juuri kotoa muuttaneena ja itse omista kuluista huolehtivana söin makaronia vaikka iltapalaksi, ettei se vaan pääsisi vanhenemaan. Hieman ketsuppia sekaan ja sitten vain pisteltiin poskeen. Myöhäinen illallinen: pastaa tomaattikastikkeessa.

Toivotaan, että nopean heräämisen jälkeen luomet eivät pääsisi lupsahtamaan uudestaan kiinni.


Ohje on alunperin Kinuskikissalta. Tässä se minun tulkitsemana:

Puolukkamuffinssit kinuskikuorrutteella
n. 12 kpl

Kuorrutus:
 2dl kuohukermaa
2dl fariinisokeria

Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa sekoitellen kiehuvaksi. Kaada keitos toiseen astiaan ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Valmista kuorrutus ensimmäisenä, sillä kinuski vaahtoutuu vain täysin kylmänä. Jos jaksat ennakoida, valmista jo edellisenä päivänä kinuski jääkaappiin. Jos ennakointi unohtui, voit pompsauttaa pakastimen energiankulutuksen kasvuun ja laittaa kinuskin pakkaseen jäähtymään. Minä tein näin. Tässä kohtaa en jaksanut enää pihistellä. Käytä nimenomaan kuohukermaa, (ei vispi- tms.) jos haluat taata kinuskin onnistumisen.

Taikina:
2 munaa
1 3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua margariinia
3/4 dl maitoa
2,5 dl puolukoita

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seosta muna-sokeri vaahtoon vuorotellen margariinin ja maidon kanssa. Sekoita puolukat joukkoon.

Täytä muffinssivuoat taikinalla ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Anna muffinssien jäähtyä kunnolla.

Minä suosittelen käyttämään Amerikan muffinssi -vuokia tahi sitten muffinssipeltiä, jotta taikina ei levahtaisi uunissa. Tämä on kyllä maku- ja ulkonäköasia. Vaikka eihän se maku muutu vaikka olisivatkin levahtaneet. Ei siis olekaan makuasia.

Vaahdota kylmä kinuski jämäkäksi vaahdoksi ja pursota jäähtyneiden muffinssien päälle. 
Koristele haluamallasi tavalla.