keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Uuniruokaa



Olen uuniruokien ystävä.
Syystä, että olen laiska kokki, enkä viihdy hellan edessä juuri kymmentä minuuttia kauempaa.
Vähintään kerran viikossa meillä syödään lohkoperunoita milloin murekkeen, kanan tai itsetehtyjen lihapullien kanssa, milloin uunilenkin, nakkien tai valmislihapullien kanssa.
On niin helppoa työntää ruoka vain uuniin ja siellä se ihan itsekseen valmistuu, noin vain.

Uuniruoat eivät kylläkään ole nopeasti pöytään valmiita.
Paitsi nuo lohkopotut ja nakit voi kyllä jo 20 minuutin paistamisen jälkeen hyppäyttää lautaselle.
Vapaapäivinä teen usein pitkään haudutettavan ruoan heti aamupalan jälkeen uunin.

Ja jos tuo 10 minuuttia keittiössä häärimistä tuntuu pitkältä ajalta, niinkuin minusta toisinaan, voi käyttää puolivalmisteita ja ajan saa lyhennettyä viiteen minuuttiin. Kinkkukiusaus on tällaisista ruoista meillä eniten käytetty. Uusin tulokas on kuvassakin näkyvä lohivuoka jota sain maistaa ystäväni tekemänä ja joka päätyi samantien ruokalistallemme.



Lohkoperunat
n. 4 hengelle

                                              8 suurehkoa perunaa  (minusta kiinteistä tulee parhaita)
2 rkl ruokaöljyä
1/2 - 1 tl suolaa
(mausteita, esim. mustapippuria/paprikajauhetta/grillausmaustetta/rakuunaa...)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Mittaa öljy kulhoon ja sekoita siihen mausteet.
Leikkaa pestyt perunat (ei tarvitse kuoria) ohuiksi viipaleiksi, laita kulhoon öljyn sekaan ja sekoita kunnes öljy on levinnyt tasaisesti kaikkiin viipaleisiin. Levitä perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja paista, kunnes ovat kypsiä. Minä leikkaan viipaleet melko ohuiksi, jolloin 20 minuuttia uunissa riittää. Perunoiden kanssa samalla pelillä paistuvat nakit, valmiit lihapullat yms. valmisruoat. Raakoina uuniin laitettavat lihat olen yleensä paistanut eri astiassa.



Kinkkukiusaus
arviolta 6 hengelle
(meidän nelihenkinen perhe syö tästä annoksesta yhdellä ruokailukerralla noin 2/3)

1 kg peruna-sipulisekoitusta (valmis pakaste)
n. 400g pala ylikypsää palvikinkkua  (pienempikin pala riittää)
4 dl ruokakermaa
(suolaa, mustapippuria)

Pilko kinkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita peruna-sipuli-suikaleiden kanssa uunivuokaan. Valuta päälle ruokakerma  ja paista 200 asteessa noin 1 tunti.
Tämä versio ei ole kovin suolainen eikä voimakasmausteinen, voit halutessasi lisätä suolaa ja muita mausteita.



Lohivuoka
arviolta 6 hengelle
(meidän nelihenkinen perhe syö tästä annoksesta yhdellä ruokailukerralla noin 2/3)

1 kg peruna-juuressuikaleita (valmis pakaste)
300 g lohisuikaleita (ei ole pakaste, löytyy tuorepuolelta)
2 dl juusto-ruokakermaa
2dl tavallista ruokakermaa
2 dl maitoa
yrttisuolaa
sitruunapippuria

Sekoita peruna-juuressuikaleet ja lohisuikaleet keskenään uunivuoassa. Yhdistä kermat ja maito ja mausta yrttisuolalla ja sitruunapippurilla. Kaada maustettu kermaseos vuokaan ja laita vuoka uuniin. Minä olen paistanut tätä ruokaa noin 2 tuntia, jolloin perunat pehmenevät ja ruoasta tulee hieman sosemaista. Lyhempikin paistoaika riittää. Tällöin maidon määrää kannattaa hieman vähentää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minä myös kannatan ehdottomasti uuniruokia!