lauantai 16. elokuuta 2014

Uudenlaista ruokailua



'



"Mikä ämpäri teillä roikkuu tuolta katosta?"
 kysyi rakas siskoni käydessään jonkin aikaa sitten kylässä.
Niin, ämpäripä hyvinkin ja minusta se on justiinsa hyvä tuolla meidän keittiön katossa.
Ja oikeastaan jos tarkkoja ollaan, se ei ole ämpäri vaan saunakiulu.

Ajatus uudesta lampusta ruokapöydän ylle syntyi aikalailla vuosi sitten, kun näin kirpparilla harmaametallisen löylykiulun. Kotiutin kiulun ja otin siitä kuvia alkuperäisessä asussaan. Kuvat menetin kuitenkin hajonneen puhelimeni myötä, mutta voinette kuvitella perinteisen metallinharmaan löylykiulun puukahvalla.
 Sellainen se oli. Kauhakin tuli mukana.

Kuten olen joskus aiemminkin todennut, ajatuksista-tekoihin -vaihe voi kestää kohdallani melko pitkään. Ja kappas vain, meni tämänkin projektin toteuttamiseen lähes vuosi aikaa, vaikkei mikään vaativa projekti ollutkaan.
 Talvella sain ruuvattua puukahvan kiulusta irti ja tukittua ruuvin reiät korjauskitillä. Maalasin kiulun sisäpuolelta alumiininvärisellä spray-maalilla ja ulkopuolelta useampaan kertaan mattamustalla spraylla.
Sitten tuli stoppi, kun sopivaa mustaa johtoa ei meinannut löytyä.
 Lampuntekele unohtui hyllyn päälle pölyttymään ja pitkään se siellä pölyttyikin.
 Kesällä mieheni haki Clas Ohlsonilta mustan johdon ja lampunkannattimen, porasi kiulun pohjaan johdolle reiän ja asensi johdon paikoilleen.

Sinne se keittiön kattoon viimein ripustettiin ja nyt on meillä mainio lamppu ruokapöydän yllä.
Kovin sulavalinjaiseksi sitä ei voine sanoa,
 mutta minusta on silti mukavaa, kun tuo ämpäri roikkuu katossamme.




Jos olen uudesta lampusta iloinen, niin voin kertoa, että vielä iloisempi olen uudesta ruokapöydästämme. Se on juuri sellainen, jollaista olin toivonut. Keittiöömme ei mahdu kovinkaan isoa pöytää, mutta hieman laskelmoimalla saimme optimaalisen kokoisen pöydän tuohon tilaan ja se tuntuu huomattavasti suuremmalta kuin edeltäjänsä.
 Yhdessä sen ideoimme ja mieheni sen toteutti. Suunnitelmat mieheni mallinsi Vertex-ohjelmalla sellaiseen muotoon, että niistä oli helppo ottaa mittoja, katsoa sopivat jalkojen kulmat jne.

Pöydän materiaali on ruuveja ja pintakäsittelyvahaa lukuun ottamatta kierrätettyä. Jalkaosan puutavaran olemme saaneet sukulaisten ylijäämistä ja pöytälevyn höylätyt lankut ovat peräisin isommasta ylijäämälankkusatsista, jonka bongasimme netin kautta ja lunastimme kohtuuhinnalla itsellemme.

Työvälineinä käytettiin hiomakoneen ja porakoneen lisäksi pääosin vain perinteistä käsisahaa. Vaikka mielellämme ottaisimme  käyttöön hienoja koneita ja laitteita, joilla osat saisi näppärämmin halutun kokoisiksi ja muotoisiksi, olen ihan pienesti ylpeä miehestäni;
  noin vain, tuossa pihamaalla puuhastellen ja kauramoottorilla toimivaa sahaa käyttäen hän toteutti pitkäaikaisen haaveeni.

Pöydän osat on kiinnitetty ruuveilla toisiinsa. Kaikki näkyvillä paikoilla olevat ruuvit on upotettu syvemmälle puuhun ja päälle on laitettu puutappi. Ylimmissä kuvissa näkyvät jalkaosasta pöytälevyyn ulottuvat vinopuut lisättiin pöydän valmistuttua, jotta pöydästä saatiin oikeasti tukeva. Myös muutama kulmarauta laitettiin pöytälevyn alapuolelle vahvistamaan jämäkkyyttä.





Pöytä on käsitelty kauttaaltaan vaniljansävyisellä Liberonin Bloom-puuvahalla. Se oli meille uusi tuttavuus ja tykästyimme siihen heti. Vesiohenteista vahaa oli siveltimellä helppo levittää ja se levittyi tasaisesti. Pinnasta tuli kaunis ja miellyttäväntuntoinen.








Pitihän se uudelle pöydälle saada uusi pöytäliinakin.
Liinan ompelin Marimekon raitaisesta kankaasta, jonka nimeä en tiedä. Kangas on ilmeisesti jotain verhoilukangasta, ainakin se on tavallista puuvillakangasta jäykempää ja paksumpaa. Suihkuttelin valmiin liinan tekstiilisuoja-aineella (ja tuuletin hyvin), jotta lika ei tartu siihen niin helposti. Nyt liina ei imaise heti kaikkea sille kaatuvaa nestettä sisäänsä eikä ruokatahrat tartu lujasti kiinni. Nihkeällä luutulla olen liinaa pyyhkinyt, eikä vielä ole tarvinut pestä perusteellisemmin, vaikka jo jonkin aikaa on lapsiperheen ruokapöydässä makoillut. Saa nähdä, kuinka paljon kangas veltostuu ja imukyky paranee (mikä on tässä tapauksessa huono juttu) ensimmäisessä kunnon pesussa. Tarkoitukseni on kuitenkin pesun ja silityksen jälkeen suihkutella liina uudestaan tuolla tekstiilisuoja-aineella ja katsoa, mitä se sitten tuumaa kaatuvista maidoista ja ketsuppitahroista.


                        Ämpärin alla ja uuden pöydän päällä.
                                                    Ihan on uudenlaista ruokailua meillä nyt.                         

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa. Te ootte huippuja näissä projekteissanne. Mitä tulee lampunkin aikatauluun, niin mielestäni hiljaa hyvää tulee ja vielä hiljempaa saattaa tulla priimaa. Jatkoa odotellen, ei tarvi kiirehtiä. :) (Ei se postikaan ennen joka sekunti kulkenut - saattoihan mennä päiviä ja viikkoja. Joten blogin lukijakin malttakoon.)

Mari kirjoitti...

Ihan huikea tuo pöytä..! Eikä lampussakaan mitään vikaa :D