perjantai 1. kesäkuuta 2012

Suolainen piirakka



Tästä piirakasta on tullut menestys lähipiirissäni. Kosteahko, pehmeä pohja lienee osasyynä siihen. Herkulliset täytteet varmistavat maukkauden.

Usein suolaisen piirakan leipominen jää vain ajatuksen tasolle, sillä pohjan tekeminen tuntuu jotenkin työläältä ja tympeältä. Tämän piirakan pohja on niin helppo ja nopea tehdä, että laiskemmanpuoleinenkin kokkaaja jaksaa tarttua toimeen. Jauhopussi esiin, muutama kädenheilautus ja pohja on valmis!

Nopea suolainen piirakkapohja

2dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1/2tl suolaa
1/2tl leivinjauhetta
1/2dl ruokaöljyä
1dl vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään puuhaarukalla. 
Taputtele taikina voideltuun piirasvuokaan.

Minun piirasvuokani pohjan halkaisija on hieman yli 21 cm. Jos teet isompaan vuokaan, ohje kannattaa tehdä ainakin puolitoistakertaisena.

Täytteet voi kukin valita vapaasti oman makunsa mukaan. Olen syönyt piirakkaa ,sekä itseni että muiden tekeminä, monenlaisilla erilaisilla täytteillä ja aina on ollut älyttömän hyvää.

Meidän perheen yleisimpään versioon tulee

 400g jauhelihaa (ruskistettuna ja maustettuna)
1 suurehko sipuli
paprikaa
maustekurkkua

Kuvassa näkyvään versioon laitoin myös tomaattia. Jauheliha kannatta maustaa melko voimakkaasti, jotta se antaa kunnolla makua piirakkaan. Sipulin voi halutessaan kuullottaa pannulla, mutta minulla on tapana pilkkoa se ihan vain raakana piirakan päälle ja hyvää tulee niinkin.

Täytteeksi sopivat hyvin myös

kana
kinkku
fetajuusto
aurajuusto
aurinkokuivattu tomaatti
kirsikkatomaatit
purjosipuli
persikka

Tai mitä ikinä keksiikään...

Täytteet siis pilkotaan ja levitetään tasaisesti piirakkapohjan päälle.
Lopuksi pinnalle ripotellaan

juustoraastetta
  
ja päälle kaadetaan munamaitoseos:

2dl ruokakermaa
2dl maitoa
3 munaa

Sitten piirakka laitetaan uuniin 200 asteeseen ja paistetaan, kunnes pinta on saanut mukavasti väriä.

Meillä työnjako menee yleensä niin, että minä teen pohjan ja munamaitoseoksen, mies ruskistaa jauhelihan ja yhdessä pilkotaan muut ainekset. Herttaista, eikö vain.


36 kommenttia:

mira kirjoitti...

Nyt kokeillaan tata reseptia. Nayttaa hyvalta ja helpolta. Esipaistatko tuota pohjaa muuten ennen taytteen laittoa?

Anna kirjoitti...

En esipaista mitenkään. Paistuu riittävästi täytteiden ollessa päällä. Kerropa sitten mielipiteesi, jos muistat ja jaksat. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, minkä kokoiseen vuokaan tuon yleensä teet? Tein tuon ohjeesi mukaan ja juuri ja juuri sain riittämään vuokaani. Ensi kerralla täytyy tehdä tuplasti pohjan taikinaa. Oli hyvä piirakka. Kiitos ohjeesta.

Anna kirjoitti...

Yleisimmin käyttämäni vuoan pohjan halkaisija on hieman yli 21 cm. Isompiin vuokiin olen tehnyt puolitoistakertaisena.

Kiitos kommentista ja huomautuksesta, lisäänpä ohjeeseen tuon vuoan koon. :)

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Kiitos huippuhyvästä reseptistä! Googletin helppoa suolaista piirakkapohjaa ja löysin etsimäni. Makoisaksi on monesti todettu. Hyvin riittää yksinkertainen taikina minun piirakkavuokaani, joka on halkaisijaltaan noin 23 cm. Ohut pohja on minun makuuni. Tänään vaihdoin puolet jauhoista ruisjauhoihin. Täytteenä sipulia ja suppilovahveroita pakastimesta, munamaidossa kermana Kippari-ruokakerma. Ihana tuli!

Anna kirjoitti...

Säätäjä-Salla, kiitos kommentista ja kehuista. :) Minäkin pidän melko ohuesta pohjasta, pääsee täytteet oikeuksiinsa. Hyvä idea tuo ruisjauhojen käyttäminen, täytyypä itsekin kokeilla!

Anonyymi kirjoitti...

Helppoa haettiin ja tämähän täältä löytyi. Pikasta suolasta kun haluaa niin tuntuu soppelilta. juurikin uunissa paistumassa.. luulen että on hyvää :) Mutta helppo oli tehdä. kiitos!

Meeri kirjoitti...

Tänään tein tällä ohjeella piirakan ja aivan älyttömän hyvää tuli! Laitoin täytteeksi naudanlihasuikaleita, kirsikkatomaatteja ja pikkuisen juustoraastetta. Kermana pippurinmakuinen ruokakerma. Nopea ja helppo voerasvara niistä aineksista mitä kaapista sattuoi löytymään :) Kiitos ohjeesta, kirjoitin ylös, niin saa tehdä toistekin.

Anna kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista! On aina mukava kuulla, jos tästä ohjeesta on ollut iloa muillekin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Eilen kokeilin leipoa piirakkaa tällä reseptillä. Kun en jaksanut voin kanssa ruveta leikkimään. Piirakkavuoka on n. 26cm halkaisijaltaan, joten 1,5 kertainen taikina oli siihen sopiva. Korvasin jauhoista 1dl ruisjauhoilla, kun niitä kaapissa oli. Hyvää tuli! :) Munamaitoseosta tein kuitenkin tuon yksinkertaisen ohjeen mukaan ja sitä jäi varmaan kolmasosa yli - ei mitenkään mahtunut vuokaan. En tiedä onko oma vuoka sitten jotenkin matalampi, vai miten teillä muilla tuo kaikki on mahtunut vuokaan. Joka tapauksessa ohje on nyt kirjoitettu reseptikirjaan ja sitä varmasti käytetään uudestaankin :)

Anna kirjoitti...

Kiitos, anonyymi, kommentista. Parasta ohjeiden jakamisessa on, jos ne tulevat käyttöön. :)

Kyllä minulla on mahtunut munamaitoseos kyytiin, joskin vuoka on tullut piripintaan aina. Riippuu varmasti myös täytteiden määrästä.

Joku toinenkin oli kokeillut ruisjauhoja ja todennut hyväksi. Aion kyllä itsekin vielä kokeilla jahka muistan piirakantekovaiheessa sen.

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin pohjan ohjetta kaksinkertaisena, että tekisin pellillisen. En kokeile toiste :)
Jässähti koko homma semmoiseksi paukuksi ettei sitä saanut pellille levitettyä. Toimii varmaan paremmin pienempänä määränä ja vuokassa.

Anna kirjoitti...

Anonyymi, ääk :/ Mitenhän siinä on niin käynyt? Minäkin olen nimittäin monestikin tehnyt ohjeen kaksinkertaisena, eikä ole ollut ongelmia. Taikinasta tuleekin yleensä "möykky", joka on sitten käsin helppo taputella vuokaan. Pellille en ole itse tätä versiota kokeillut.

Anonyymi kirjoitti...

Hei vaan ja kiitos helposta/hyvästä piirakkapohjan ohjeesta :)

Tuohon "paukkuuntumiseen" tehoaa pieni määrä vettä ja/tai öljyä, tippa tai pieni liru kerrallaan voi kokeilla. Ja jos menee liian veteläksi, niin sitten lisää jauhoja... Toivottavasti ei ole loputon kierre :) Pohjataikinan tai täytteen tekeminenkään ei ole mitään mikrokokkailua, onneksi!

Anonyymi kirjoitti...

Teen nykyään piirakkapohjan tällä ohjeella. Vehnäjauhoista korvaan puolet korppujauhoilla. Täytteeseen laitan pinaattia, sipulia, valkosipulia ja fetaa. NAM!

Johanna kirjoitti...

KIITOS loistavasta ohjeesta.Vehnäjauhon vaihdoin desiin korppujauhoja ja desiin ruisjauhoja.... Oli nääs vehnäjauhot huvenneet lettuihin ja pannareihin :). Mutta ei hätiä,mitiä... Paras suolaisen piirakan pohja tuli edellä olevista "korvaavista" kun koskaan aiemmin. Taitaa olla meillä nyt piirakkapäivä joka päivä :)

Piia kirjoitti...

Tein tällä ohjeella piirakan 1,5kertaisena 26cm vuokaan ja tuli kyllä toooodella hyvä piirakka! Mies kommentoi että "Parasta ikinä!" =D Täytteeseen nakkelin mitä kaapissa oli ja munamaidon korvasin 2dl ruokakermaa ja 1/2 prk Viola-tuorejuustoa Afrikan paprika. Laitan linkin myös mun blogiin =)(ja faceenkin laitoin jo)

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Mukava kuulla muiden versioita tästä ohjeesta ja täytteistä, pääsee itsekin kokeilemaan uutta. :)

Unknown kirjoitti...

Mie alan just tekemään tällä pohjalla Broileri version. Teen pohjan kolminkertaisena. Katotaan mitä syntyy ja saavatko huomiset synttäricieraat pirakkaa vai ei ��

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Kiitos reseptistä. Tein pohjan kolminkertaisena ja lisäsin hieman ylimääräistä vettä että sain pohjasta hyvän. En laittanut vehnäjauhoja yhtään vaan monivilja kokojyvä sämpyläjauhoja. Täytteeksi vihannes suikaleita, tonnikalaa, fetaa ja 2 kertainen kermamaitomuna hässäkkä. Tästä tuli juuri sopiva uunipellillinen ja mausteeksi vain suola ja mustapippuri. Tuli älyttömän hyvää :-)

Anonyymi kirjoitti...

Minä etsiskelun piirakkaohjetta johon tulisi rypsiöljyä eikä kovaa rasvaa. Ei muuten juurikaan löytynyt. Onneksi nyt sitten tämä. Kohta testataan suppispiirakan tekoa.

Anonyymi kirjoitti...

Edellinen anonyymi tässä. :)
Tein piirakan 27cm vuokaan ja taikinan puolitoista kertaisena.
Taikina oli ihanan helppo tehdä ja muotoilla vuokaan, kun kostutin käsiä välillä vedellä. Piirakka oli uunissa 40 minuuttia. Pohja oli todella hyvä. Teen pohjat tästä lähtien tällä ohjeella. Kiitos sinulle kun jaoit ohjeen! :)

Anonyymi kirjoitti...

Onko kellään ideoita tuohon täytteen munamaitoseoksen korvaamiseen jollain muulla? Muna- ja maitoallergia kun on yhdellä vieraalla...

Unknown kirjoitti...

Ihanan helppo pohjaohje! Äippälomalla ei oikein tuu syötyä kunnolla, mut nyt on aina piirakkaa kaapissa valmiina! On ollut kasvispiirakkaa, pekonipiirakkaa, broitsupiirasta - mitä nyt kaapista sattuu löytymään!

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Etsiskelin ohuen piirakkapohjan ohjetta ja löysin tämän sun blogin- siis kiitos niin paljon tästä pohjan ohjeesta! Itse laitoin jauhoiksi sämpyläjauhoja ja ohrahiutaleita, toimii niinkin tosi hyvin. Kaapista löytyi tällä kertaa täytteeksi yrttituorejuustoa, tuoretta basilikaa, halloumia, vähän kirsikkatomaatteja ja loraus oatlyn ikaffe- kauramaitoa notkistamaan tuorejuustoa sekä pari kananmunaa. Toimii!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tästä tuli heti suosikki :) Pohja on kevyempi ja eikä murene syödessä kuten perus voi-vehnäjauho-seokset. Paistoin uunissa 40min, se oli sopiva aika kasvispiirakalle.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Loistava ohje lasten kanssa tehdessä kun ei tarvi sitä voita nyppiä ja sotkea �� Meidän perheen ehdoton suosikki jatkossa kyllä.

Unknown kirjoitti...

Kiitos, helppo, hyvä ja tosi toimiva ohje 😊😊!!

Riittasuiblok kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Hei, kerrankin aidosti hyvä ohje piirakkapohjaan, helppo tehdä, simppelit ainekset. Ei tarvitse taikinaa viilentää jääkaapissa, esipaistaa tms. vaan taikinan tekoon meni 5min. (Täyteen tein omalla tavallani eli 3 munaa 3dl kermaa nesteeksi, omaan makuun koostumus paras noin) Lopputulos jopa yllättävän hyvä pohjan suhteen 😊 Tällaista on etsitty ja kaivattu. Uusi lemppari jatkossa! Suuret kiitokset!

Jaana kirjoitti...

Kiitos hyvästä piirakkapohjasta. Vehnäjauhot korvasin tummilla sämpyläjauhoilla. Täytteeksi laitoin punakaalia, punasipulia ja fetaa. Hyvää oli 🙂

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä vegaaninen piirakkapohja! Todella helppo ja vaivaton tehdä. Jes, kunnollinen vaihtoehto työläille nyppimistä vaativille pohjille!

Anonyymi kirjoitti...

Tämän piirakkapohjan ohje on ollut aivan mahtava: Se on onnistunut aina hyvin, vaikka olen soveltanut erilaisia jauhokomboja, myös ruisjauhoja. Kiitos ohjeesta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei kiitos mainiosta ohjeesta,on helppo,Nopea ja maukas! Itse olen tehnyt tonnikalatäytteellä!

Anonyymi kirjoitti...

Laita,jotain muuta maitoo,esim soija,kaura ja juustoraastetta.( Ei tarvii,kanan munaa)

Anonyymi kirjoitti...

Oho! Onpas kehuja! Tämän täytyy olla hyvä resepti. Tässä kiinnostaa erityisesti se miten rypsiöljyllä voi saada toimivan ja maistuvan pohjan. Testaak ihan lähiaikoina...