lauantai 14. maaliskuuta 2015

Lappapuuro mustaherukoilla & kupilla on väliä


Mustaherukkalappapuuro

Jos pakkasestasi löytyy mustaviinimarjoja (meille ne on niitä eikä herukoita) ja mietit,  mihin saisit ne käytettyä, suosittelen tekemään lappapuuroa.
Hieman vaihtelua puolukoista tehtyyn lappapuuroon ja väitän, että on yhtä hyvää.
Mieheni, joka ei ole ihastunut mustaviinimarjojen makuun, syö tyytyväisenä tätä puuroa.
Sanoo, että onpas erityisen hyvää.
Tämän talven aikana olen tehnyt useamman kerran lappapuuroa ja ainakin yhtä usein mustaherukoista kuin puolukoista.


Kuvatessani puuroa, naureskelin mielessäni, että en minä sitä oikeasti lasipurkeista syö. Kuvausrekvisiittaa vain.
Mutta tuosta lasipurkista taisikin tulla yksi fiiliskuppi lisää aamu- ja välipalahetkiin.
Valitsen nimittäin astiat yleensä fiiliksen mukaan.
 Mietin, onko sellainen fiilis, että perusvalkoinen jälkiruokakuppi on hyvä.
 Vai kaipaako hetki mustavalkoista särmää.
 Tai ehkä sittenkin jotain kuviota.
 Perusvalkoisten kahvi-/teekuppien lisäksi meillä on muutama pari  fiiliskuppeja (joista osa on hajonnut, pitäisi hommata lisää) erilaisiin hetkiin ja erilaisiin ajatuksiin.
 Myös haarukat ja veitset valitsen sen hetkisen tunnelman mukaan.
 Onhan se nyt ihan eri fiilis syödä haarukalla, joka kapenee toista päätyä kohti, kuin haarukalla, jonka pää on lättänä ja leveä.


Mustaherukkalappapuuro

1 l vettä
3 dl mustaherukoita
1 dl sokeria
1,5 dl mannasuurimoita
vaniljasokeria

Keitä (jäisiä) mustaherukoita vedessä kymmenisen minuuttia. Voit hyvin laittaa herukat kokonaisina veteen, sillä keittämisen ja vatkaamisen seurauksena ne kyllä hajoavat puuroon. Lisää sokeri ja vispaa mannasuurimot sekaan. Anna kiehua pienellä lämmöllä 10 minuuttia, sekoita välillä.
Lisää hömpsäys (vajaa ruokalusikallinen) vaniljasokeria ja anna puuron jäähtyä.
  
(Hellekelejä lukuunottamatta jäähdytän lähes aina ja lähes kaiken ruoan ulkona. Nopeaa ja säästää energiaa ja saa naapurit kateellisiksi.)
Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.
 Tarjoile maidon kanssa.




Ei kommentteja: