Olen tässä kevään aikana tehnyt muutamia kertoja itse jogurttia. Sain suullisesti tosi
suurpiirteiset ohjeet, joiden avulla lähdin kokeilemaan valmistusta. Ensimmäisen erän
jälkeen googletin ihan vain mielenkiinnosta lisää ohjeita, mutta tulin siihen tulokseen, että niitä
toinen toistaan tarkempia ohjeita on melkein yhtä monta kuin jogurtin tekijöitäkin, eikä
sitä ainoaa oikeaa tapaa ole edes olemassa. Päädyin tekemään seuraavatkin satsit muutamien
tarkennusten kera tuolla alkuperäisellä suullisesti saamallani ohjeella. Olen tehnyt jogurttia niin
tavallisesta kevytmaidosta, luomukevytmaidosta kuin iskukuumennetusta vähälaktoosisesta
kevytmaidostakin . Kaikista maidoista on tullut hyvää
jogurttia, vaikka jostakin luin, että iskukuumennettu
maito ei toimi tässä hommassa.
Minullapa toimi.
Ja voi että tulikin hyvää!
Jogurtti
1,5 l maitoa
1 prk (200g) Bulgarian jogurttia
(2-3 rkl maitojauhetta)
Kuumenna maito kiehuvaksi. Muista sekoittaa ahkerasti, ettei pala pohjaan.
Anna maidon jäähtyä huoneenlämpöiseksi (myös hieman lämpimämpi on ok).
Vispaa Bulgarian jogurtti maidon sekaan, laita kansi/ kelmu päälle ja jätä huoneelämpöön tekeytymään. Jos haluat lohkeavampaa jogurttia vispaa maitojauhe mukaan jogurtin kanssa samaan aikaan.
Minä yleensä laitan maitojauhetta, sillä ilman sitä jogurtista tulee löysää, ennemmin juotavaa kuin lusikoitavaa.
Anna tekeytyä yön yli/ noin 12 tuntia tai kunnes maito on kokonaan jogurtoitunut.
Täsä vaiheessa voit ottaa jogurtista halutessasi pari desiä talteen seuraavan annoksen juureksi.
Mausta haluamallasi tavalla.
Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Minä olen laittanut jogurttiin yleensä hieman vaniljasokeria, joskus tavallistakin sokeria, sekä erilaisia marjoja tai hedelmiä. Mansikkaa, mustikkaa, puolukkaa, persikkaa... Hedelmä- / marjapilteillä saa myös mukavasti makua jogurttiin. Minun suosikkini oli puolukkajogurtti ja miehen taisi olla mansikka-mustikkajogurtti. Kaikki maut ovat kuitenkin huvenneet alta aikayksikön. Jogurtti säilyy kuulemma noin viikon jääkaapissa, mutta meillä vain vuorokauden, korkeintaan kaksi.
Jogurtti muuttuu sitä happamammaksi mitä pidempään sitä säilytetään, joten on (yllättävää kyllä) tuoreena parasta.
4 kommenttia:
Tätä aion kokeilla!
Niin minäki! :)
Kokeilin. Tuli hyvvää. :)
Ens kerralla murskaan mansikat kokonaan.
No hyvä, että sullaki onnistu. :) Mulla ei tuu syötyä kovinkaan paljon jogurtteja, mutta ite tehtyä menis kyllä vaikka kuin...
Lähetä kommentti