lauantai 20. heinäkuuta 2013

Puuron salaisuus



Kyllä on kuulkaatte tästä tytöstä tullut melekonen puuron syöjä.
Aamupalaksi puuroa, iltapalaksi puuroa, ja välillä lounaaksikin.
Tälläkin hetkellä syön puuroa.

Kaurapuuroa useimmiten, ihan veteen tehtynä, silloin tällöin maitoon.
Riisipuuroakin on useampaan kertaan tullut viime aikoina tehtyä.

Salaisuus ei kuitenkaan piile puuroissa.
 Se piilee puuron lisukkeissa!

Se on taas se aika vuodesta, että marjat kypsyy ja
 tämä rouva voivottelee pakastetilan vähyyttä.
 Joka vuosi tähän aikaan haaveilen suuresta arkkupakastimesta.
Tämä vuosi tuntuu ihan luksusvuodelta, kun monen vuoden tauon jälkeen sain pakastimeen reilusti hilloja.
Ja omassa pihassa kasvaa viinimarjapensaita.
Talvella voin sitten kurkistella aika ajoin pakastekaappiin ja ihailla pusseja ja purkkeja, jotka sisältävät jos jonkin näköistä marjaa.
Vadelmia kyllä tulee ikävä, niitä kun ei täällä päin kasva ihan joka kulmalla.

Puuroihin ja niiden lisukkeisiin palatakseni; kaurapuurosta tulee suurta herkkua, kun päälle  tipauttaa muutaman lusikallisen lakkahilloa. Tahi sitten mustaherukkatahnaa. Ja vielä ihan ite tehtyä, se tieto  ja ylpeys siitä, että ihan ite onnistuin tekemään, tuo varmasti kokonaisuuten rutkasti lisää maukkaita aromeja.
Siinäpä se salaisuus siis oli.

Lakkahillo

n. 1 kg hilloja (lakkoja, suomuuraimia...)
n. 0,5 kg hillosokeria

Laita hillat kattilaan ja kuumenna , kunnes ne höyryävät. Sekoita hillosokeri joukkoon, kiehauta ja keittele noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Anna hillon jäähtyä puolisen tuntia välillä sekoitellen.
Kuori vaahto pinnalta. Säilö kuumana kuumennettuihin lasipurkkeihin.

Lasipurkit on helppo kuumentaa laittamalla ne pellille ja uuniin ja vääntämällä uunin lämpenemään 200 asteeseen. Kun uunin valo on sammunut / uuni on lämmennyt, ovat purkit valmiit.
Kannet voi kuumentaa keittämällä niitä 5-10 minuuttia kiehuvassa vedessä. 

Mustaherukkatahna

n. 7 dl mustaherukoita
5 keltuaista
1,5 dl sokeria
50g voita

Survo mustaherukat soseeksi ja laita kattilaan. Lisää keltuaiset sekä sokeri ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Ota kattila levyltä ja sekoita voi pieninä palasina joukkoon. Anna seoksen jäähtyä. Laita lopuksi tahna jääkaappiin pariksi tunniksi / yön yli, jolloin tahna jähmettyy. 

Mustaherukkatahnaan on helppo käyttää leivonnasta yli jääneet keltuaiset. Jos ei ole puuron ystävä niin suosittelen silti kokeilemaan tahnan tekoa. Se sopii varmasti myös esim. kakkujen täytteeksi, jogurtin sekaan tai pikkuleipien täytteeksi.

5 kommenttia:

Tuula H. kirjoitti...

Vinkki: Voi noita syödä jäätelönkin kanssa.

Anna kirjoitti...

Se on vielä testaamatta.
Toinen vinkki: Croissantin välissä kera brie-juuston maistuu etenkin lakkahillo niin hyvältä, tänään testattu.

Mari kirjoitti...

Niin hyviä oli!! :P

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Aivan mahtava blogi. Ihan mielttömästi sain inspiraatioita kun selasin vanhoja postauksiasi. En meinaa maltaa nukkumaan alkaa.. huomenna jatkan kyllä heti lukemista.. ihanan raikas blogi kertakaikkiaan. :)

Anna kirjoitti...

Kiitoksi kehuista, lämmittää kovasti. :)