keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Mukavia makupaloja


Olen melkoinen sokerihiiri ja ylipäätään tykkään syömisestä melkoisen paljon, joten makeita leivonnaisia kuluu. Tosin viime aikoina vähän vähemmän, sillä en ole kerennyt tai saanut aikaiseksi leivottua. Pari kertaa on tullut juotua kahvia pelkän leivän kanssa ja yhdesti join jopa ihan ilman mitään syötävää. Aika hyvin minulta.

 Tänään pitkästä aikaa väänsin uunin päälle ja tartuin vatkaimeen. Sai keksipurkkikin täytettä.

Appelsiini-valkosuklaapikkuleivät
(25-30kpl)

200g valkoista suklaata
2 appelsiinia
                                                                  200g margariinia  (Alkuperäisen ohjeen mukaan voita, mutta minä teinkin kevytversion, niin voi ottaa ainakin 
kahdesti vielä yhden.)            
1dl sokeria    
           1/2tl vaniljasokeria 
1dl fariinisokeria
1 muna
2tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
4dl vehnäjauhoja

Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Pese appelsiinit hyvin ja raasta kuorista keltainen osa.
Vatkaa pehmeä voi ja kaikki sokerit vaahdoksi. Lisää muna ja appelsiininkuoriraaste.
Lisää joukkoon loput kuivat aineet ja suklaarouhe. Sekoita.

Nostele lusikalla  (käsin oli helpompi) pellille nokareita, tasoita hieman ja paista 200 asteessa n.10 minuuttia.

~


Puolukka ja kinuski sopivat niin hyvin yhteen. Tämä piiras on oikea sokerihiiren herkkupala , kun  kinuski on mukavan makeaa  ja sitä on paljon. Puolukat tuovat kivasti kirpeyttä mukaan. Ohjeen olen joskus tallentanut koneelleni, mutta en muista alkuperäissivustoa, eikä pikainen googlettaminen tuottanut tulosta.

Puolukka-kinuskipiiras 

Pohja:
125g voita
½ dl kidesokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 muna
1 rkl vettä

Täyte:
3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
½ dl siirappia
n. 5dl puolukoita


Sekoita pehmeä voi, sokeri ja vehnäjauhot ryynimäiseksi seokseksi, lisää muna ja vesi, ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele pohja voideltuun piirakkavuokaan. Anna pohjan vetäytyä jääkaapissa n. 30min. Paista pohjaa 200 asteessa 15min.

Sekoita kerma, sokeri ja siirappi kattilassa. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15 min, sekoita välillä. Täytä piirakkapohja puolukoilla, ja kaada kinuski päälle. Tarjoile haaleana tai täysin kylmänä.


 Tuota kinuskia tehdessä kannattaa käyttää tosiaan kuohukermaa, ei vispi- tai jotain muuta kermaa, muuten kinuski ei välttämättä onnistu kunnolla. Olen joskus tehnyt vispikermasta ja tuli kyllä oikean makuista, mutta kinuski ei jähmettynyt ollenkaan.


~




Pakasteesta löytyi vielä muutama torttutaikinalevy, joten päätin käyttää ne kun uuni oli valmiiksi  lämpimänä. Paistonkestävää hilloa ei löytynyt, enkä meinannut keksiä mitään täytettä torttuihin. Kokeilin sitten mustikoita ja valkosuklaata. Ja tuli hyvää! Eiväthän nuo mitään silmiähivelevän kauniita ole, kun täytteetkin pursuavat ulos, mutta ei se näkö vaan se maku.

Kävipä muuten niin, että kuvien ottamisen jälkeen soi tällä mammalla puhelin ja kun ystävä soitteli niin mammahan mielellään vähän aikaa puhelimessa porisi, eikä juurikaan kiinnitänyt muuhun maailmaan huomiota. Niinpä eräs pieni mies käytti tilaisuuden hyväkseen ja meni naatiskelemaan mustikkatorttua mamman valkoiselle sohvalle. Tuli käyttöä tahranpoistoaineelle ja pääsi pyykkikone laulamaan.

Ei kommentteja: