lauantai 10. toukokuuta 2014

Ohuen ohuet ruisrevityt




Tässä talossa ei tulevana kesänä syödä  mitään muuta kuin itsetehtyä leipää.
Näin päätin viime vuonnakin, mutta kesällä olikin niin kiirus istuskella pihalla kahvilla ja katsella lasten touhuja, että en kerennytkään leipoa leipiä itse.
Jospa tänä vuonna leipoisin.
Ainakin yhden kerran.

Nyt on yksi hyvä resepti lisää, kun päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja leivoin revittyjä ruisleipiä.
En löytänyt netistä suoraan sopivaa ohjetta, joten poimin ajatuksia ja ohjeita sieltä täältä ja tein sitten oman pääni mukaan leivät. Yritys ainakin oli päästä mahdollisimman helpolla.Taikinan ohje on otettu sellaisenaan toisesta blogista. Olen amatööri tässä hommassa, enkä varmaan tunne kaikkia niksejä
vielä, mutta mielestäni näistä tuli silti niin hyviä, että jaan tämän hetkiset oppini eteenpäin.
Minä tein siis ohuen ohuita leipiä.
 Ja aion tehdä toistekin. Mielenkiinnosta aion kuitenkin kokeilla myös paksumpien ruisrevittyjen tekoa.
 Jos kahvitteluiltani ehdin.

Ruisrevityt
1 pelti / 16 kpl (32 revittynä)

5 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 pkt (12,5 g) hiivaa
1/2 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa 
1/2 kg ruisjauhoja
kaulitsemiseen vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää loput ainekset ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Taikina jää hieman pehmoiseksi ja hyvinkin tarttuvaksi. Kohota 1 tunti.

Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille REILUSTI vehnäjauhoja (jotta leipä ei tartu leivinpaperiin niin hanakasti kiinni) ja kumoa taikina pellille. Lisää päälle jauhoja ja pyörittele taikinaa jauhoissa, kunnes ei enää tartu käsiin kiinni. Kauli taikina noin (e
n käyttänyt mittanauhaa) 1/2 - 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Näistä tulee ohuen ohuita leipiä, joten tätä ohuemmaksi levyä ei kannata kaulita, sillä leipiä ei saa silloin enää revittyä kahtia. Pistele taikinalevyyn haarukalla reikiä.
Paista 250 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Leikkaa vielä kuuma/lämmin leipä saksilla palasiksi ja revi palaset kahteen osaan. (Revi ensin leivinpaperi pohjasta irti.) Reunapalasten kiinteä reuna kannattaa leikata saksilla auki, jotta tulee siistimpiä palasia. Kuumana palaset irtoavat  helposti toisistaan.

Ja viimeisin oppini: syö tuoreita leipiä niin monta palasta, että tulee maha kipeäksi.

Ei kommentteja: