tiistai 19. toukokuuta 2015

Kukkapenkistä pannulle


         

Vuosi sitten (saattoi se olla kaksikin vuotta sitten) kiskoin pihamme kukkapenkistä sellaiset lehdet, jotka toivat aina mieleeni raparperin. Ilmeisesti jonkinlainen vuorenkilpi-lajike oli kyseessä. En erityisemmin pitänyt niiden ulkonäöstä ja ärsytti vain, kun eivät olleet haaveilemaani raparperiä.
Ajattelin istuttaa penkkiin jotain kaunista.
Mutta jotenkin se unohtui...

Tällä hetkellä viljelen penkissäni hyötykasvia.
Laji on nopeasti kasvava ja runsassatoinen.
 Satokausi alkaa jo varhain keväällä.
Kyseinen kasvi on myös varsin helppohoitoinen;
sen hommaaminen ja hoito sujuvat oikeastaan ihan itsestään.

Tänään kukkapenkkini komistuslajiketta päätyi pannulle:


Nokkossipsit

nuoria nokkosen lehtiä
miedon makuista öljyä, esim. rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä
suolaa

Kerää nuoria nokkosenlehtiä. Pienet lehdet eivät vielä polta (ainakaan pahasti,heh), joten ne voi kerätä paljain käsin. Laita paistinpannun pohjalle noin puolen sentin kerros öljyä ja laske lehdet pinnalle kellumaan. Lämmitä öljyä kohtalaisella lämmöllä, kunnes lehdet kutistuvat ja hieman kurtistuvat. Nostele lehdet lautasenpäällä olevalle talouspaperille esimerkiksi haarukalla tai reikälastalla. Ripottele pinnalle suolaa.
 Suola tarttuu paremmin, jos sen ripottelee heti paistamisen jälkeen.

Makustele  rapeita lehtiä ja tee uusi satsi samalla öljyllä heti perään!


Kunhan olen saanut tarpeekseni noista sipseistä, täytynee putsata kukkapenkki.
 Tulevat shortsikelit, pihalla leikkivät lapset ja hyötykasviviljelmäni eivät sovi oikein hyvin yhteen.

1 kommentti:

Johanna kirjoitti...

Nämä on helppoja ja hyviä! Jännä voimakas maku. Kannattaa kokeilla.