torstai 28. kesäkuuta 2012

Marenkia




Joskus leivonnasta jää yli kananmunien valkuaisia. Ja kun hyvää ruokaa ei ikinä kannata heittää pois niin ei kannata valkuaisiakaan. Jos on reippaalla tuulella, valkuaiset voi hyödyntää samantien. Mutta jos laiskottaa, kannattaa laittaa valkuaiset kannelliseen rasiaan jääkaappiin odottamaan sitä reippaampaa hetkeä. Valkuaiset säilyvät jääkaapissa hyvinä oman kokemukseni mukaan ainakin viikon. Ehkä ne säilyvät pidempääkin, en tiedä, mutta itselleni on tullut aina se reipas hetki viikon kuluessa. Se on hyvä, jos on kerran viikossa reippaalla tuulella.

Minä teen ylijääneistä valkuaisista marenkia, joko marenkilevyjä tai perinteisempiä pieniä suupaloja. Valmiitkin marengit säilyvät pitkään, viikkoja, jos ne säilyttää huoneenlämmössä ilmatiiviiseen rasiaan pakattuna tai kelmuun käärittynä. Marengit ovat hyvä vierasvara kaapissa. Niistä on helppo tehdä maistuva kakku tai pappilan hätävara -tyyppistä tarjottavaa. Pienet marengit maistuvat myös sellaisinaan, ihan ilman mitään lisuketta. Tai jos laittaa kermaa, marjoja/hedelmiä ja marenkia sekaisin, niin kyllä on hyvää. Ja helppoa. 

 Jos valkuaisia on säilyttänyt jääkaapissa, ne kannattaa ottaa ajoissa lämpiämään huoneenlämpöön, jotta ne vatkautuvat kunnolla. 


Marenkivaahto

1/2dl sokeria / 1 kananmunan valkuainen

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä kokoajan vatkaten.


Pienet marengit

Mausta halutessasi marenkivaahto esim. Marianne crushilla, turkinpippurimurskeella tai kookoshiutaleilla.

Nostele marenkivaahdosta lusikoiden avulla leivinpaperille pieniä kasoja.

Paista 125 asteessa noin 45min., kunnes marengit ovat kuivuneet kunnolla.


Marenkilevyt

Viisi valkuaista riittää kahden levyn tekemiseen. Kuvassa olevaan kakkuun käytin 7 valkuaista.

Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä, jotta levyt irtoavat valmiina leivinpaperista.

Pursota tai levitä pellille marenkivaahdosta haluamasi kokoisia levyjä. Jätä levyjen väliin leviämisvara, sillä marenki kohoaa jonkin verran uunissa.

Paista 125 asteessa 1h 45min - 2h, kunnes levyt ovat täysin kuivia.


Marenkikakku

2 marenkilevyä 
3 dl kermaa
1/2prk maustamatonta tuorejuustoa ( = noin 100g)
3 isoa Daim-patukkaa (á 56g)
                                                          hedelmiä/marjoja  kuvan kakussa viinirypäleitä ja nektariinia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja 2 murskattua Daim-patukkaa.

Levitä 2/3 täytteestä marenkilevylle. Ripottele päälle reilusti paloiteltuja hedelmiä/marjoja.
Laita toinen marenkilevy täytteiden päälle.

 Levitä loput täytteestä ohueksi kerrokseksi päälimmäisen levyn keskelle pitämään koristeet paikoillaan. Älä levitä täytettä levyn reunoille, jotta se ei näy juurikaan koristeiden alta ja kakusta tulee kauniimpi. Koristele hedelmillä ja Daim-murskalla.

Kakku kannattaa täyttää mahdollisimman myöhään, juuri ennen tarjoiluhetkeä, jotta marenki säilyttää rapeutensa.

Ei kommentteja: