keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Lakritsijätskiä




Mainitsin vasta, useammallekin ihmiselle, että meillähän ei nykyisin tavallisena arkena juurikaan leivota tai tehdä herkkuja. Lähinnä silloin, kun on tulossa vieraita. 
Ja sitten törmäsin Karamellikengät-blogin jäätelökuviin ja lähetin siltä istumalta miehelleni viestillä kauppalistaan täydennystä. Onneksi käytän paljon epämääräisiä sanamuotoja, kuten  juurikaan tai lähinnä, enkä sellaisia suoria kuten ikinä tai vain.

 Ohje on siis täältä peräisin.
Ohjeessa lakritsikastikkeen määrä on 1,5 dl, mutta minä laitoin koko purkillisen eli 2 dl. Ensi kerralla aion mitata tuon 1,5 dl ellen hieman vähemmänkin. Oli nimittäin makeaa.
Mutta olihan se hyvää!
Tämä oli minusta lähempänä jäätelöä kuin jäädykettä. Sulatejuusto lienee syynä siihen, että oli koostumukseltaan erilaista kuin perinteisemmät kotitekoiset jäädykkeet.


Lakritsijäätelö
2 leipävuoallista

5 dl kermaa ( 2 prk Flora vispiä)
3 kananmunaa
1 dl sokeria
100 g sulatejuustoa
1,5 dl lakritsikastiketta
1 dl turkinpippurimurskaa
130 g valkosuklaata

Vatkaa kerma vaahdoksi. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sulatejuusto hyvin sekaisin. Yhdistä kaikki kolme seosta isossa kulhossa. Sulata valkosuklaa ja sekoittele kevyesti joukkoon. Vuoraa kaksi leipävuokaa (kyllähän tähän käy kulho kuin kulho) kelmulla. Jätä ulkopuolelle kelmua reilusti, jotta se on helppo kääntää jätskin päälle suojaksi. Kaada vuokien pohjalle osa vaahtoseoksesta. Ripottele seoksen päälle turkinpippurimurskaa ja valuta lakritsikastiketta tasaisesti. Lisää vaahtoseosta kerros ja ripottele taas turkinpippuria ja lakritsikastiketta. Lisää vielä päälle vaahtoseosta (tai tee useampi kerros, jos vaahtoa ja mausteita on jäljellä) ja käännä kelmunreunat koko komeuden suojaksi. Pakasta vähintään 5 tuntia.
 Kaavi lusikalla tai jäätelökauhalla annoksia ja nautiskele!


1 kommentti:

Tuula H. kirjoitti...

Voin suositella myös kinuski-marianne -versiota. Murskasin ihan oikeita Marianne-karkkeja, en niitä palloja.